PNRR Arpașu de Jos

 

La nivel naţional, în data de 06.04.2022 au fost aprobate primele obiective/ monumente care sunt integrate în cele 12 rute turistice şi culturale, în urma evaluării finale a propunerilor Comitetului interministerial constituit şi reglementat prin HG Nr. 208/2022 şi compus din reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ai Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, cei ai Ministerului Culturii respectiv din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Din păcate, interesul şi receptivitatea unor unităţi administrativ-teritoriale şi a entităţilor care gestionează obiective cultural-turistice şi arhitecturale nu a fost pe măsura aşteptărilor, fiind constatat că în cadrul primului apel, pentru anumite rute turistice şi culturale nu au fost depuse suficiente solicitări pentru implementarea integrală a proiectelor şi a finanţărilor aferente. În aceste condiţii, conducerea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene – MIPE a mai lansat două apeluri publice de depunere (ultimul fiind prelungit până la data de 12.01.2023) pentru a putea valorifica toate fondurile alocate şi de a spori şansele comunităţilor cu potenţial cultural-turistic de a beneficia de sumele puse la dispoziţie prin intermediul programelor PNRR – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Conform procedurilor de implementare ale Componentei C11 – Turism şi Cultură, subsumat Pilonului IV – „Coeziune socială şi teritorială”, cu obiectivele specifice asumate în cadrul PNRR, dintre cele 12 rute este remarcat şi apreciat un program care se bucură de un real interes din partea beneficiarilor, program intitulat „Ruta satelor cu arhitectură tradiţională, în vederea restaurării şi a promovării valorilor patrimonial-identitare”.

Prin derularea şi popularizarea acestei rute, este vizată implementarea unor modele de bune practici de reutilizare a construcţiilor specifice din mediul rural de referinţă şi de stopare a intervenţiilor agresive înregistrate asupra arhitecturii locale. Suplimentar este evidenţiat că pentru atingerea acestui scop prioritar, vor contribui într-o mare pondere şi atelierele meşteşugăreşti dedicate construcţiilor din lemn şi piatră, care vor implica meşteri locali şi folosirea instrumentarului specific, atelierele fiind axate pe accesibilizarea, comunicarea şi gestionarea coerentă a arhitecturii arhaice şi a peisajului cultural.

Pe raza comunei Arpaşu de Jos au fost selectate în cadrul „Rutei satelor cu arhitectură tradiţională, în vederea restaurării şi a promovării valorilor patrimonial-identitare” un număr de opt imobile, aferent Componentei C11 – Turism şi Cultură, Apelul 1,obiectivele finanţate prin intermediul PNRR fiind identificate şi localizate după cum urmează:

Conform obiectivelor programului şi a indicatorilor asumaţi contractual, perioada de implementare a proiectelor de reabilitare şi valorificare a patrimoniului arhitectural rural din localităţile integrate în „Ruta satelor cu arhitectură tradiţională, în vederea restaurării şi a promovării valorilor patrimonial-identitare” se va derula pe durata a 45 de luni, existând posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor, cu respectarea termenului limită de 30 iunie 2026. Perioada de durabilitate a fiecărui proiect finanţat este de minimum 5 ani, de la data efectuării plăţii finale în cadrul apelului, conform legislaţiei specifice în vigoare.

Valoarea totală a unui proiect de restaurare şi promovare a celor opt imobile selectate aferent unei localităţi, este în cuantum de 2.826.846,24 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă 2.811.846,24 lei (valoare eligibilă din PNRR 2.362.896,00 lei respectiv TVA eligibilă din PNRR 448.950.24 lei) la care se mai adaugă 15.000 lei valoare totală neeligibilă.

 

Imobil  nr.122. Biserica reformată.

Anunț în ziarul “Los Angeles Daily Herald”- ediția 16 noiembrie 1869- A căzut turla bisericii din Noul Român, șase persoane au decedat.