Biblioteca “ASTRA” din Sibiu Inaugurată în anul 1904, Biblioteca “ASTRA” Sibiu din anul 2023 se prezintă cu grupul statuar de pe frontul edificiului depozitat în ladă.

Pentru construirea edificiului impunător, fondurile necesare s-au colectat pe parcursul mai multor decenii, din contribuții ale membrilor și instituțiilor românești. În 1897, terenul a fost achiziționat de la Maria Weindel. Construcția a început în anul 1903, conform planurilor arhitectului Aladár Baranyai din Zagrabia /Zagreb/, sub supravegherea tehnică a lui Gustav Maetz. Proiectul a fost finalizat în decembrie 1904. Din anul 1905 avem deja prima fotografie. Intrarea în clădire se face pe poarta străjuită de doi atlanţi. Sala festivă impresionează prin atmosfera victoriană şi decoraţiile interioare bogate. / Familia, 1905 (Anul 41, nr. 1-52)/.

  1. president dă citiră unei telegrame din partea împăratului Franț Josef care regretă că nu poate lua parte la serbări. Dr. Iosif Vulcan presidentul asociației pentru teatru salută pe inițiatori și pe toți cîțî au adus obolul lor asociației mărețul monument în care e instalat localul asociației. Clădire ce-i făcută numai din obolul lor, e semnul cel maiputernic de entuziasmul puternic ce este la romîni cind e vorba să ia parte la îndeplinirea unei idei mari. Aci se vor adăposti arta, cultura și economia națională. Vîlsănescu

Adevărul, Marți 9 august 1905

Fațada este organizata in cinci travee. Deasupra ultimului nivel este organizat un fronton triunghiular cu o sprânceană profilată, acesta având decorații în stucatură de tipul frunzei și scoică. Deasupra acestuia se află o statuie reprezentand trei îngeri. Pe antablamentul fațadei se află  inscripția MUZEUL ASOCIATIUNII. / www.razvanpop.ro/.

Această clădire reprezentativă pentru centrul istoric al Sibiului, ridicată acum  120 de ani cu atâta entuziasm, a fost descompletată de ornamental ei statuar. Grupul statuar /muzele sau poate îngerii în unele scrieri/, se pare că totuși zeița Minerva sau Pallas Atenee, aflat cândva pe timpanul de pe frontul Bibliotecii ASTRA Sibiu a fost demontat și depozitat de câțiva ani buni în lada de lemn din curtea vecină, respectiv  Școala pentru deficienți de auz, din motive de securitate a trecătorilor.

 

Sibiu – Biblioteca “Astra” în anii 70, și  în anul 1917

 

Palatul “ASTRA”, statuia centrală a fațadei, detaliu din 2008. /www.razvanpop.ro/

   Întrebarea pe care o pune oricare trecător care cunoaște Sibiul, ar fi când și unde vom putem admira din nou grupul statuar al Bibliotecii “ASTRA” din Sibiu ?

Gestionarea responsabilă şi promovarea coerentă a patrimoniului arhitectural, istoric şi cultural-identitar rămâne o provocare deschisă pentru reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi judeţene şi reprezintă o misiune nobilă, de solidaritate cu valorile europene comune şi apreciere pentru tradiţia multietnică autohtonă.

Cunoaşterea şi (re)cunoaşterea elementelor de civilizaţie şi cultură, sub auspiciile diversităţii etnice şi istorice comune, asigură acceptarea moştenirii identitare sănătoase şi contribuie la consolidarea prezentului şi a unui viitor sustenabil, prin transferul de valori reciproce şi dialog permanent în plan social, cultural şi confesional.

Keresztes C. Ștefan